1,5 κιλό σουπιές, μεγάλο μέγεθος
10 μεγάλα, ξερά κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδο
3 κουταλιές, πελτέ ντομάτας
1 ποτήρι μεσαίο, κόκκινο κρασί
5 φύλλα δάφνης
μαυροπίπερο σε σπυριά
κανέλα σκόνη, ½ κουτ. γλυκού ή 1 ξύλο
γαρίφαλο, 3 καρφάκια
300 γραμμάρια λάδι
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Υπάρχουν καθαρισμένες σουπιές, καταψυγμένες και πολύ καθαρές. Αν έχουμε ακαθάριστες, αφαιρούμε πρώτα το κόκαλο και τα εντόσθια μαζί με τα μελάνια. Τις πλένουμε και τις βράζουμε για 1 ώρα, περίπου. Αφού κρυώσουν λίγο, βγάζουμε με προσοχή τη σκληρή εξωτερική μεμβράνη τους.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια και τα σκόρδα ψιλοκομμένα και τα σοτάρουμε καλά, με το λάδι (300 γρ.).
Ρίχνουμε το κρασί, περιμένουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε 1 ποτήρι μεγάλο, από το ζουμί, στο οποίο τις βράσαμε προηγουμένως τις σουπιές, και όλα τα μυρωδικά (κανέλα, γαρύφαλλο, δάφνη, και τα πιπέρια).
Αφού βράσουν αρκετά επί 30 λεπτά περίπου, ρίχνουμε στην κατσαρόλα, τις σουπιές, τον πελτέ, και το αλατοπίπερο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και περιμένουμε ώσπου να φύγουν όλα τα ζουμιά.
Σε 10 περίπου λεπτά, το φαγητό μας, είναι έτοιμο!
π. Νικόλαος
Σημειώσεις, για περισσότερη γνώση!
Οι σουπιές προσφέρουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας,
είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12, που είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου. Ενδεικτικά, 100 γραμμάρια σουπιάς καλύπτουν σχεδόν πλήρως τις ανάγκες ενός υγιούς ενήλικα.
Η σουπιά είναι ιδιαίτερα πλούσια πηγή σιδήρου, που συχνά «λείπει» από ένα νηστίσιμο διαιτολόγιο, ενώ διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο, φώσφορο, βιταμίνη Β2 και απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα. Τέλος, περιέχει σημαντικά ποσά βιταμίνης Β6, βιταμίνης Α, ασβεστίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου φυλλικό οξύ και περιέχει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου.
Oι σουπιές είναι πλούσιες σε αμινοξέα και ψευδάργυρο, θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την παραγωγή ορμονών, που σχετίζονται με το αναπαραγωγικό σύστημα!
και τη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Παρέχει, ευεργετικές δράσεις στο νευρικό και το αγγειακό σύστημα και στο μεταβολισμό των λιπών και των σακχάρων.
Μία μικρή μερίδα σουπιάς καλύπτει το 50% των αναγκών μας σε σίδηρο, απαραίτητο στοιχείο ιδίως όταν δεν καταναλώνουμε κρέας, όπως στη νηστεία.
Θερμιδική αξία: 100 γρ. βρασμένες σουπιές μας παρέχουν 144 θερμίδες.
Αναφορικά με τη χοληστερόλη, που συνήθως «ανησυχεί» τους καταναλωτές όταν επιλέγουν θαλασσινά, θα πρέπει να αναφερθεί πως η επίδραση στα επίπεδά της στο αίμα, είναι ελάχιστη, έως αμελιταία!
Πηγή: vita.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια, δεν είναι χώρος στείρας αντιπαράθεσης, αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.