Τιμούμε, τον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο.


Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας στις 27 Μαΐου: Στις 27 Μαΐου η Εκκλησία μας τιμά τον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο. Ο Όσιος Ιωάννης γεννήθηκε σε ένα χωριό της λεγομένης Μικράς Ρωσίας, περί το 1690 μΧ., από γονείς ευλαβείς και ενάρετους. Όταν έφθασε σε νόμιμη ηλικία στρατεύθηκε, ενώ βασίλευε στη Ρωσία ο Μέγας Πέτρος. Έλαβε μέρος στον πόλεμο που έκανε εκείνος ο τολμηρός τσάρος εναντίον των Τούρκων κατά το 1711 μΧ. και συνελήφθη αιχμάλωτος από τους Τατάρους. Οι Τάταροι τον πούλησαν σε έναν Οθωμανό αξιωματικό Ίππαρχο, που καταγόταν από το Προκόπιο της Μικράς Ασίας, το οποίο βρίσκεται πλησίον στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Ο αγάς τον πήρε μαζί του στο χωριό του.
Πολλοί από τους αιχμαλώτους συμπατριώτες του αρνήθηκαν την πίστη του Χριστού και έγιναν Μουσουλμάνοι, είτε γιατί κάμφθηκαν από τις απειλές, είτε γιατί δελεάστηκαν από τις υποσχέσεις και τις προσφορές υλικών αγαθών.
Αν με βιάσεις να αλλαξοπιστήσω, γνώριζε ότι σού παραδίδω την κεφαλή μου, παρά την πίστη μου. Χριστιανός γεννήθηκα και Χριστιανός θα αποθάνω».
Έτσι, λοιπόν, και ο μακάριος Ιωάννης, έχοντας την σοφία που δίδει ο Θεός σε εκείνους που τον αγαπούν, έκανε υπομονή στη δουλεία και στην κακομεταχείριση του αφέντη του και στις ύβρεις και τα πειράγματα των Οθωμανών, οι οποίοι τον φώναζαν «κιαφίρη», δηλαδή άπιστο, φανερώνοντάς του την περιφρόνηση και την απέχθειά τους.
Στον αφέντη του και σε όσους τον παρακινούσαν να αρνηθεί την πίστη του, αποκρινόταν με σθεναρή γνώμη ότι προτιμούσε να πεθάνει, παρά να πέσει σε τέτοια φοβερή αμαρτία.
Στον αγά είπε: «Εάν με αφήσεις ελεύθερο στην πίστη μου, θα είμαι πολύ πρόθυμος στις διαταγές σου.  Αν με βιάσεις να αλλαξοπιστήσω, γνώριζε ότι σού παραδίδω την κεφαλή μου, παρά την πίστη μου.  Χριστιανός γεννήθηκα και Χριστιανός θα αποθάνω».

Ο Θεός, βλέποντας την πίστη του και ακούγοντας την ομολογία του, μαλάκωσε την σκληρή καρδιά του αγά και με τον καιρό τον συμπάθησε. σε αυτό συνέργησε και η μεγάλη ταπείνωση όπου στόλιζε τον Ιωάννη, καθώς και η πραότητά του.
Έμεινε, λοιπόν, ήσυχος ο μακάριος Ιωάννης από τις υποσχέσεις και απειλές του Οθωμανού κυρίου του, ο οποίος τον είχε διορισμένο στον σταύλο του, για να φροντίζει τα ζώα του.
Σε μία γωνιά του σταύλου ξάπλωνε το κουρασμένο σώμα του και αναπαυόταν, ευχαριστώντας τον Θεό, διότι αξιώθηκε να έχει ως κλίνη τη φάτνη στην οποία ανεκλήθη κατά την γέννησή Του ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός.
Ήταν δε αφοσιωμένος στο έργο του, περιποιούμενος με στοργή τα ζώα του κυρίου του, τα οποία αισθάνονταν τόση την προς αυτά αγάπη του Αγίου, ώστε να τον ζητούν όταν απουσίαζε, να τον προσβλέπουν με αγάπη και να χρεμετίζουν με χαρά όταν τα χάιδευε, ωσάν να συνομιλούσαν μαζί του.
Με τον καιρό ο αγάς τον αγάπησε, καθώς και η σύζυγός του, και του έδωσαν για κατοικία ένα μικρό κελί κοντά στον αχυρώνα. Όμως ο Ιωάννης δεν δέχθηκε και εξακολούθησε να κοιμάται στον σταύλο.
Κάθε νύχτα ο σταύλος γέμιζε από τις προσευχές του Αγίου και η κακοσμία γινόταν οσμή ευωδίας πνευματικής.
Ο μακάριος Ιωάννης είχε εκείνο τον σταύλο ως ασκητήριο, και εκεί πορευόταν κατά τους κανόνες των Πατέρων, επί ώρες γονυπετής και προσευχόμενος, κοιμώμενος για λίγο επάνω στα άχυρα, χωρίς άλλο σκέπασμα παρά μία παλαιά κάπα, γευόμενος με διάκριση, πολλές φορές μόνο λίγο ψωμί και νερό, και νηστεύοντας τις περισσότερες ημέρες.
Συνέχεια έψαλλε τους λόγους του ιερού ψαλμωδού:  «Ὁ κατοικῶν ἐν βοηθείᾳ τοῦ Ὑψίστου, ἐν σκέπῃ τοῦ Θεοῦ τοῦ οὐρανοῦ αὐλισθήσεται. Ἐρεῖ τῷ Κυρίῳ· ἀντιλήπτωρ μου εἶ καὶ καταφυγή μου, ὁ Θεός μου καὶ ἐλπιῶ ἐπ’ Αὐτόν. Ὅτι Αὐτὸς ρύσεταί με ἐκ παγίδος θηρευτοῦ καὶ ἀπὸ λόγου ταραχώδους.  Ἔθεντο με ἐν λάκκῳ κατωτάτῳ, ἐν σκοτεινοῖς καὶ ἐν σκιᾷ θανάτου. Ἐγὼ δὲ πρὸς τὸν Κύριον ἐκέκραξα ἐν τῷ θλίβεσθαί με καὶ εἰσήκουσέ μου.  Κύριος φυλάξει τὴν εἴσοδόν μου καὶ τὴν ἔξοδόν μου ἀπὸ τοῦ νῦν καὶ ἕως τοῦ αἰῶνος.  Πρὸς σὲ ἦρα τοὺς ὀφθαλμούς μου Κύριε, τὸν κατοικοῦντα ἐν τῷ οὐρανῷ. Ἰδοὺ ὡς ὀφθαλμοὶ δούλων εἰς χεῖρας τῶν κυρίων αὐτῶν, οὕτως οἱ ὀφθαλμοὶ ἡμῶν πρὸς Κύριον τὸν Θεόν ἡμῶν, ἕως οὗ οἰκτιρῆσαι ἡμᾶς».
Ψαλμούς έψελνε και κατά την ώρα που ακολουθούσε πίσω από το άλογο του αφέντη του.
Με την ευλογία που έφερε ο Άγιος στον οίκο του Τούρκου Ιππάρχου, αυτός πλούτισε και έγινε ένας από τους ισχυρούς του Προκοπίου.
Ο Άγιος ιπποκόμος του, εκτός της προσευχής και της νηστείας, που έκανε ως άλλος Ιώβ, πήγαινε τη νύχτα και έκανε όρθιος αγρυπνίες στο νάρθηκα της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, η οποία ήταν κτισμένη μέσα σε ένα βράχο και βρισκόταν κοντά στον οίκο του Τούρκου κυρίου του.
Εκεί πήγαινε κρυφά τη νύχτα, κοινωνούσε δε κάθε Σάββατο τα Άχραντα Μυστήρια. και ο Κύριος, «ὁ ἐτάζων καρδίας καὶ νεφρούς», επέβλεψε επί τον δούλο του τον πιστό και έκανε, ώστε να πάψουν να τον περιπαίζουν και να τον υβρίζουν οι σύνδουλοί του και οι άλλοι αλλόθρησκοι.

Αφού, λοιπόν, ο αφέντης του Ιωάννη πλούτισε, αποφάσισε να υπάγει για προσκύνημα στη Μέκκα, τη ιερά πόλη των Μωαμεθανών.
Αφού πέρασαν αρκετές ημέρες από την αναχώρησή του, η σύζυγός του παρέθεσε τράπεζα και προσκάλεσε τους συγγενείς και τους φίλους του ανδρός της, για να ευφρανθούν και να ευχηθούν να επιστρέψει υγιής στον οίκο του από την αποδημία.
Ο μακάριος Ιωάννης διακονούσε στην τράπεζα.
Παρέθεσαν δε σε αυτή και ένα φαγητό, το οποίο άρεσε πολύ στον αγά, το λεγόμενο πιλάφι, το οποίο συνηθίζουν πολύ στην Ανατολή.
Τότε η οικοδέσποινα θυμήθηκε τον σύζυγό της και είπε στον Ιωάννη: «Πόση ευχαρίστηση θα ελάμβανε, Γιουβάν, ο αφέντης σου, αν ήταν εδώ και έτρωγε μαζί μας από τούτο το πιλάφι!».
Ο Ιωάννης τότε ζήτησε από την κυρία του ένα πιάτο γεμάτο πιλάφι και είπε ότι θα το έστελνε στον αφέντη του στη Μέκκα. Στο άκουσμα των λόγων του γέλασαν οι προσκεκλημένοι.
Αλλά η οικοδέσποινα είπε στην μαγείρισσα να δώσει το πινάκιο με το φαγητό στον Ιωάννη, σκεπτόμενη ή ότι ήθελε να το φάει ο ίδιος μόνος του ή να το πάει σε καμιά φτωχή χριστιανική οικογένεια, όπως συνήθιζε να κάνει, δίδοντας το φαγητό του.
Ο Άγιος το πήρε και πήγε στον σταύλο. Εκεί γονυπέτησε και έκανε προσευχή εκ βάθους καρδίας παρακαλώντας τον Θεό να αποστείλει το φαγητό στον αφέντη του με όποιον τρόπο οικονομούσε Εκείνος με την παντοδυναμία Του. Με την απλότητα που είχε στην καρδιά του ο Ιωάννης πίστεψε ότι ο Κύριος θα εισακούσει την προσευχή του και το φαγητό θα πήγαινε θαυματουργικά στη Μέκκα.
Πίστευε, «μηδέν διακρινόμενος» κατά τον λόγο του Κυρίου, χωρίς να έχει κανένα δισταγμό ότι αυτό που ζήτησε θα γινόταν. Και, όπως λέγει ο Άγιος Ισαάκ ο Σύρος, «τὰ ὑπερφυῆ ταῦτα σημεῖα συμβαίνουσι τοῖς ἁπλουστέροις τῇ διανοίᾳ καὶ θερμοτέροις τῇ ἐλπίδι», ότι, δηλαδή, αυτά τα υπερφυσικά θαύματα συμβαίνουν σε εκείνους που έχουν απλούστερη διάνοια και είναι θερμότεροι στην ελπίδα την οποία έχουν προς τον Θεό.
Πράγματι! το πιάτο με το φαγητό χάθηκε από τα μάτια του Οσίου. Ο μακάριος Ιωάννης επέστρεψε στην τράπεζα και είπε στην οικοδέσποινα ότι έστειλε το φαγητό στη Μέκκα. Ακούγοντας οι προσκεκλημένοι τον λόγο αυτό γέλασαν και είπαν ότι το έφαγε ο Ιωάννης.
Αλλά ύστερα από λίγες ημέρες γύρισε από την Μέκκα ο κύριός του και έφερε μαζί του το χάλκινο πιάτο, προς μεγάλη έκπληξη των οικείων του.
Μόνο ο μακάριος Ιωάννης δεν εξεπλάγη. Έλεγε, λοιπόν, ο αγάς πιο οικείους του: «Την δείνα ημέρα (και ήταν η ημέρα του συμποσίου, κατά την οποία είπε ο Ιωάννης ότι έστειλε το φαγητό στον αφέντη του), την ώρα κατά την οποία επέστρεψα από το μεγάλο τζαμί στον τόπο όπου κατοικούσα, βρήκα επάνω στο τραπέζι, σε έναν οντά (δωμάτιο) όπου τον είχα κλειδωμένο, τούτο το σαχάνι (πιάτο) γεμάτο πιλάφι. Στάθηκα με απορία, σκεπτόμενος, ποιος άραγε είχε φέρει εκείνο το φαγητό και προ πάντων δεν μπορούσα να εννοήσω με τί τρόπο είχε ανοίξει την πόρτα, την οποία είχα κλείσει καλά.
Μη γνωρίζοντας πως να εξηγήσω αυτό το παράδοξο πράγμα, περιεργαζόμουν το πιάτο μέσα στο οποίο άχνιζε το πιλάφι και είδα με απορία ότι ήταν χαραγμένο το όνομά μου επάνω στο χάλκωμα, όπως σε όλα τα χάλκινα σκεύη της οικίας μας.
Ωστόσο, με όλη την ταραχή όπου είχα από εκείνο το ανεξήγητο περιστατικό, κάθισα και έφαγα το πιλάφι με μεγάλη όρεξη, και ιδού το πιάτο που το έφερα μαζί μου, και είναι αληθινά το δικό μας».
Ακούγοντας αυτή τη διήγηση οι οικείοι του Ιππάρχου απόρησαν, η δε σύζυγός του, του εξιστόρησε πως ζήτησε ο Ιωάννης το πιάτο με το φαγητό και είπε ότι το έστειλε στη Μέκκα, και ότι, ακούγοντάς τον να λέγει ότι το έστειλε, γέλασαν.
Αυτό το θαύμα μαθεύτηκε σε όλο το χωριό και στη γύρω περιοχή και όλοι θεωρούσαν πλέον τον Ιωάννη ως άνθρωπο δίκαιο και αγαπητό στον Θεό, τον έβλεπαν δε με φόβο και σεβασμό, και δεν τολμούσε κανείς να τον ενοχλήσει.
Ο κύριός του και η σύζυγός του τον περιποιούνταν περισσότερο και τον παρακαλούσαν πάλι να φύγει από τον σταύλο και να κατοικήσει σε ένα οίκημα, το οποίο ήταν κοντά στον σταύλο, όμως εκείνος δεν ήθελε να αλλάξει κατοικία.

Περνούσε, λοιπόν, τον βίο του με τον ίδιο τρόπο, ως ασκητής, εργαζόμενος όπως πριν στην περιποίηση των ζώων και κάνοντας με προθυμία τα θελήματα του αγά.
Το τέλος της ζωής του
Αλλά ύστερα από λίγα χρόνια, κατά τα οποία έζησε ο μακάριος Ιωάννης με νηστεία, προσευχή και χαμευνία, πλησιάζοντας στο τέλος της ζωής του, ασθένησε και ήταν ξαπλωμένος πάνω στα άχυρα του στάβλου, τον οποίο είχε αγιάσει με τις δεήσεις του και με την κακοπάθεια του σώματός του για το όνομα και την αγάπη του Χριστού.

Προαισθανόμενος ο Όσιος το τέλος του, ζήτησε να κοινωνήσει των Αχράντων Μυστηρίων και γι’ αυτό έστειλε και κάλεσε έναν ιερέα. Αλλά ο ιερεύς φοβήθηκε να μεταφέρει φανερά τα Άγια Μυστήρια στο σταύλο, εξαιτίας του φανατισμού των Τούρκων.
Όμως σοφίστηκε, κατά Θεία φώτιση, και πήρε ένα μήλο, το έσκαψε, έβαλε μέσα την Θεία Κοινωνία και έτσι μετέβη στο σταύλο και κοινώνησε τον μακάριο Ιωάννη.
Ο Ιωάννης, μόλις έλαβε το Άχραντο Σώμα και το Τίμιο Αίμα του Κυρίου, παρέδωσε την αγία ψυχή του στα χέρια του Θεού, τον Οποίο τόσο αγάπησε. Ήταν το 1730 μ.Χ.

Το 1733 μ.Χ., το ακέραιο και ευωδιάζον ιερό λείψανο του Οσίου Ιωάννου μεταφέρθηκε, μετά την εκταφή του, αρχικά στη λατομημένη σε βράχο εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, αργότερα στο νεόδμητο ναό του Αγίου Βασιλείου και τέλος στο ναό που ανεγέρθηκε προς τιμήν του.
Τοποθετήθηκε σε λάρνακα στο δεξιό μέρος της Εκκλησίας. Εκεί κατέφθαναν αναρίθμητοι προσκυνητές και πάσχοντες από διάφορα νοσήματα που εύρισκαν την θεραπεία τους.

Όταν, κατά το 1832 μ.Χ., επί σουλτάνου Μαχμούτ του Β’, επαναστάτησε εναντίον του ο αντιβασιλέας της Αιγύπτου Ιμπραήμ πασάς, ο σουλτάνος έστειλε εναντίον του και τον Χαζνετάρ Ογλού Οσμάν πασά με 1.800 στρατιώτες.  Ο Οσμάν πασάς, αφού πέρασε την Καισάρεια της Καππαδοκίας, έφθασε κοντά στο Προκόπιο, όπου σκεπτόταν να αναπαυθεί και να αναχωρήσει την άλλη ημέρα. Επειδή όμως οι περισσότεροι από τους Μουσουλμάνους του Προκοπίου, σαν γενίτσαροι που ήταν, μισούσαν τον σουλτάνο, συμφώνησαν όλοι να μην δεχθούν τον Οσμάν πασά στο Προκόπι ούτε στα σύνορα.
Οι Χριστιανοί, που ήταν πιστοί στον σουλτάνο, προσπάθησαν να πείσουν τους συμπατριώτες τους να πειθαρχήσουν στον σουλτάνο και να δεχθούν τον στρατό που ερχόταν από εκείνον, λέγοντας μάλιστα σε αυτούς ότι μπορεί ο Οσμάν πασάς να αγανακτήσει και να καταστρέψει το χωριό. Εκείνοι όμως δεν άλλαζαν γνώμη.  Τότε οι Χριστιανοί πήραν τα γυναικόπαιδα και έφυγαν στα γύρω χωριά και στις σπηλιές, για να μην πέσουν θύματα της ανόητης αντιδράσεως των γενιτσάρων.
Πράγματι, την άλλη ημέρα, όταν ο Οσμάν πασάς εισήλθε στο Προκόπι, το λεηλάτησε και το κατέστρεψε. Κάποιοι από τους στρατιώτες εισήλθαν και στο ναό του Αγίου Γεωργίου. Άρπαξαν τα ιερά σκεύη και άνοιξαν τη λάρνακα του Οσίου ελπίζοντας να βρουν και εκεί χρυσαφικά και ασημικά. δεν βρήκαν όμως τίποτε. Από το κακό τους, που βγήκαν γελασμένοι και για να κοροϊδέψουν τη χριστιανική πίστη, αποφάσισαν να κάψουν το ιερό λείψανο. Το έβαλαν στο προαύλιο, μάζεψαν πολλά φρύγανα, έβαλαν φωτιά και έριξαν με ασέβεια το ιερό σκήνωμα μέσα στις φλόγες.

Το ιερό λείψανο του Οσίου Ιωάννου όχι μόνο έμεινε άφλεκτο, αλλά και φάνηκε στους άπιστους ότι ζούσε, τους φοβέριζε και τους έδιωχνε από τον περίβολο της εκκλησίας.
Την επόμενη ημέρα γέροντες Χριστιανοί βρήκαν τα ασημικά, που είχαν αφήσει από τον τρόμο τους οι Τούρκοι στρατιώτες, πήραν με ευλάβεια το ιερό λείψανο και το τοποθέτησαν πάλι μέσα στη λάρνακα.
Η δεξιά του Οσίου Ιωάννου δόθηκε από τους κατοίκους του παλαιού Προκοπίου το 1881 μ.Χ., στον αντιπρόσωπο της Μονής Παντελεήμωνος Αγίου Όρους Ιερομόναχο Διονύσιο, σε αντάλλαγμα για την μεγάλη βοήθεια της Μονής στην ανέγερση του Ναού του Οσίου πάνω στον τάφο του.


Το Ιερό Λείψανο
Το ιερό λείψανο μεταφέρθηκε στην Εύβοια τον Οκτώβριο του 1924 μ.Χ μαζί με τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας από το πλοίο «Βασίλειος Δεστούνης» και ενώ το πλοίο βρισκόταν στη Ρόδο δεν προχωρούσε, αλλά περιστρεφόταν μέσα στη θάλασσα και έμενε στον ίδιο τόπο. Ο κυβερνήτης του πλοίου φοβήθηκε.
Τότε ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, που είχε πάρει μαζί του το ιερό λείψανο κρυφά, εξήγησε στον πλοίαρχο ότι μέσα στο πλοίο και μάλιστα στο αμπάρι ήταν το ιερό λείψανο του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου.  Αμέσως ο κυβερνήτης διέταξε την μεταφορά του ιερού σκηνώματος στο διαμέρισμα του πλοίου, το οποίο χρησιμοποιούταν ως ευκτήριος οίκος, όπου το εναπέθεσαν και άναψαν το καντήλι.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος  ζητάει από μόνος του να του αλλάξουμε τα άμφια.  Η λάρνακα δεν ανοίγει όποτε εμείς θελήσουμε, αλλά μόνο όταν το θελήσεις και το αποφασίσει ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος. Πως ειδοποιεί, όμως για την αλλαγή των αμφίων του ο Άγιος;
Έρχεται, όπως διηγείται ο πατέρας Ιωάννης, σε μια καλή ψυχή και λέει στον ύπνο (σέ διάφορα μέρη, στην Ν. Υόρκη, στην Αυστραλία, στην Θεσσαλονίκη), έλα να χαιρετήσεις, είμαι ο Ιωάννης από την Ρωσία, έλα στην εκκλησία μου και να πεις στον Ιερέα ήρθε ο καιρός να μου αλλάξουν τους χιτώνες.
Έτσι έγινε το 1937, το 1955, το 1977 που έγινα αποδέκτης εγώ. Επήρα εγώ τίς πληροφορίες από πιστούς.

Το 2005 ξαναζήτησε ο Όσιος να γίνει αλλαγή αμφίων μετά 28 χρόνια που πέρασαν από το 1977.
Ο κ. Στυλιανός ξέρει ότι εδώ μαζί ξεκινήσαμε στον αγώνα. Μού είπε λευκανθήκαμε. Ο αγαπητός Στυλιανός είναι πολλά χρόνια στον αγώνα, και να προσεύχεσθε γι’ αυτόν. Εγώ είμαι εδώ 43 χρόνια κληρικός και τρία χρόνια πριν ως λαϊκός, συνολικά 46 χρόνια και έχουμε δει χιλιάδες και εκατομμύρια πιστούς να περνούν μπροστά από τον Άγιο Ιωάννη.
Τί έχουμε να μαρτυρήσουμε; Τί είδαμε στις αλλαγές; Το συγκλονιστικό είπαμε είναι ότι ειδοποιεί ο ίδιος!  Έτσι σε μια κοπέλα είπε: Να έρθεις να δεις το μαξιλάρι μου που θα είναι γεμάτο δάκρυα. Κλαίμε για σας τους νέους. Προσευχόμαστε ιδιαίτερα για σας στο Θεό, να σας στηρίξει.
Όταν το 1977 ανοίξαμε και είδαμε το μαξιλάρι όλο καθαρό ήταν, όμως εδώ δίπλα στους οφθαλμούς ήταν βρεγμένο με μια μεγάλη κηλίδα από δάκρυα. Είδαμε όλη την κεφαλή του Αγίου να κινείται, και ο Σεβασμιότατος και οι ιερείς.
Συγκλονιστικό! Παίρνουμε την λάρνακα και ερχόμαστε σε δύο τραπέζια και βάζουμε τον Άγιο. Αυτό που σεβάστηκε ο ίδιος ο Θεός, τίμησε και εχαρίτωσε και εδόξασε, που χάρισε το δώρο της αφθαρσίας ως την Β΄ Παρουσία…”


Διηγήσεις του Πατρός Ιωάννου Βερνέζου, Ιερέως Ι.Ν.Όσίου Ιωάννη Ρώσου, στο Νέο Προκόπι Ευβοίας

 
Share:

Μια άλλη πανδημία αθλιότητας

Το πως λειτουργούσε ανέκαθεν η πολιτική αλλά και η εκκλησιαστική διοίκηση στην Ελλάδα, είναι εν πολλοίς γνωστό, συμφέροντα οικονομικά, υπεροψία, άκρατος εγωισμός, πείσμα, εωσφορικός εγωκεντρισμός, παρασκηνιακές συκοφαντίες, ένοχες συγκαλύψεις, υποτέλεια και δουλικότητα, προσωποληψίες, ανηθικότητα και σιμωνία, κατέτρωγαν τις ελάχιστες αγαθές ψυχές και τις καθαρές συνειδήσεις!

Αυτή η πανδημική αθλιότητα, δεν γιατρεύτηκε ποτέ, όσο κι αν προσπάθησαν κάποιοι να καθαρίσουν την Εκκλησία από την μακροχρόνια συσσωρευμένη «κόπρο του Αυγεία», ο αγώνας τους, δεν καρποφόρησε!  Έτσι, δεν έμενε άλλη λύση, για αυτή την χρονίζουσα «λοίμωξη», από την εν προσευχή ανοχή, τη σιωπή και την εθελοτυφλία μας, μπροστά στο αφορμισμένο απόστημα.

Να όμως, έμελλε να επισυμβεί η αχαλίνωτη θρασύτητα των απανταχού Αντίχριστων υπηρετών της εωσφορικής Νέας Παγκόσμιας Τάξης και να αναγκαστεί και το εγχώριο σατανικό κατεστημένο, να εκδηλώσει το μίσος του, για την ορθή Πίστη του Χριστού!  Δόθηκε η κατάλληλη ευκαιρία, σε όλο σάπιο κατεστημένο, να εκφράσει την κακία του, και να θελήσει να κτυπήσει στην καρδιά της Πίστεώς μας, στη Θεία Κοινωνία!

Έτσι μόνον δικαιολογείται η άθλια αιρετική συμπεριφορά πολλών εκλεγμένων «εκλεκτών», του πολιτικού, του επιστημονικού και του εκκλησιαστικού κατεστημένου!  Αυτούς που λέμε: Θεσμούς του «μασκα-ρεμένου Κοβιντισμού»

Ζούμε μια φασιστική μοναρχία, όπου δεν μας κυβερνά ένας τύραννος αλλά ένα «όγκος» από καρκινικά κύτταρα, που ανήκουν σε όλα τα στρώματα του κοινωνικού φάσματος.  Όμως, παρόλα αυτά, έχουμε προ πολλού αντιληφθεί την μετατροπή κάθε έννοιας, περί Δημοκρατίας, περί Δικαίου, περί Ελευθερίας, περί Υγείας, περί Θρησκείας, περί Ηθικής, περί Οικογένειας, σε ανάλογες καταστάσεις κοινωνικής έκπτωσης και εκτροχιασμού, όπως:  σε Επιβολή, σε Εκβιασμό, σε «κατ’ οίκον» Περιορισμό, σε πανδημικό Εμβολιασμό, σε ιερατικά παπικό καθεστώς, όπου κυριαρχεί η πλάνη του επισκοπικού «αλάθητου», σε Πανσεξουαλισμό και Διαστροφή!

Για αυτό, επιμένω στην άποψη του ότι πρέπει να κυριαρχήσει, ως υπαρξιακός κανόνας στη ζωή μας, το «πειθαρχείν δεί Θεώ μάλλον ή ανθρώποις»[i]  Εκείνο όμως που οφείλει να μας χαροποιεί και να μας στηρίζει, είναι το ότι μέσα στον διωγμό που ζούμε και που ολοένα και περισσότερο θα κλιμακώνεται, υπάρχουν και ομολογητές Χριστού με πνεύμα αυτοθυσίας και αγωνιστικό φρόνημα.

Εάν ίσως, οι αγώνες και οι θυσίες τους δεν αποφέρουν σύντομα, εδώ και τώρα, κάποιες ευνοϊκές αλλαγές, να ξέρουμε ότι ο «Ουρανός» ενεργοποιεί τους αιώνιους «πνευματικούς Νόμους» και σύντομα τον λόγο, θα τον έχει ο Θεός!

π. Νικόλαος



[i] «πειθαρχείν δεί Θεώ μάλλον ή ανθρώποις» (Πράξεις των Αποστόλων 5:29). Ερμηνεία: Θέλουμε να πειθαρχούμε μάλλον στο θέλημα του Θεού, παρά σε αυτά που μας ζητούν οι άνθρωποι.

Share:

Μνήμη Ελλήνων Μαρτύρων του Πόντου

Σήμερα ο απανταχού Ελληνισμός, τιμάει τη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του μικρασιατικού Πόντου, διεκδικώντας την καθολική αναγνώρισης του εγκλήματος.

Σαν σήμερα στις 19/5/1919, ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβαζόταν στην Κερασούντα, θέτοντας σ’ εφαρμογή τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που είχαν ξεκινήσει μετά το 1914 οι Νεότουρκοι, ακολουθώντας το ίδιο σχέδιο εξόντωσης που είχαν ήδη υλοποιήσει με επιτυχία κατά των Αρμενίων.

Σήμερα ο απανταχού Ελληνισμός, τιμάει τη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του μικρασιατικού Πόντου, διεκδικώντας την καθολική αναγνώρισης του εγκλήματος.
π. Νικόλαος 

Σας προτείνω, να παρακολουθήσετε το επόμενο video των 21 λεπτών, (που έχω ήδη ανεβάσει στην επόμενη ανάρτηση) για να συνειδητοποιήσετε το νόημα της σημερινής ημέρας αφιερωμένης στη Μνήμη Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. 
Share:

Κοβιντισμός

Η νέα Παγκόσμια «θρησκεία», που ήρθε να ανατρέψει εκ βάθρων τις πεποιθήσεις μας, τα «πιστεύω» μας και κυρίως την καθημερινότητά μας. Σαν καυστική λαίλαπα, επέπεσε πάνω στις ζωές μας και καταστρέφοντας όσα με κόπο είχαμε οικοδομήσει με αγώνες, κόπο και μόχθο, εδραιώθηκε πλέον ως κυρίαρχος παράγοντας, ως «πίστη» και τρόπος ζωής μας.

Ο Κοβιντισμός, είναι η νέα «θρησκεία», της σύγχρονης εποχής, των fast-test και των Εμβολίων, της μάσκας και των αποστάσεων, των κεκλισμένων ιερών Ναών και των απροσκύνητων ιερών εικόνων, των διασωληνώσεων, της εντατικής, του φόβου, των «μέτρων» και των προστίμων!

Συνεπώς, οι ιδρυτές, οι «απόστολοι» και οι οπαδοί της Νέας «θρησκείας» του Κοβιντισμού, που ήρθε με σκοπό να μείνει στη ζωή μας, ονομάζονται Κοβιντιστές!

Ο Κοβιντισμός, έχεις δικό του «ευαγγέλιο», δικά του δόγματα και άρθρα δικαίου, ιδιαίτερη διδασκαλία και κυρίως δικούς του «ποιμένες» και «πιστούς»!

Το «ευαγγέλιο» του Κοβιντισμού, περιέχει όλη την τρομοκρατική θεωρεία του Covid-19, απ’ αρχής έως σήμερα και συνεχίζει να ανανεώνεται  σύμφωνα με τις μεταλλάξεις τού ιού, που θα «εξαπλώνονται» κατά καιρούς. 

Το «κανονικό δίκαιο» της θρησκείας του Covid-19, περιλαμβάνει τους κανόνες «προστασίας» από τον Ιό, τις απαγορευμένες πράξεις των «πιστών» όσο κρατάει η «πανδημία», τις συνέπειες της παρακοής και της άρνησης εφαρμογής των «ιερών» κανόνων του Κοβιντισμού και τις ανάλογες τιμωρίες που επιβάλλονται στους «αμαρτωλούς» παραβάτες! 

Η «διδασκαλία» της θρησκείας αυτής, δεν περιέχει μόνον ό,τι αφορά στην εμφάνιση και εδραίωση του Ιού Covid-19, αλλά αναφέρεται σε όλα τα είδη κινδύνου, που απειλούν τους πιστούς της, δημιουργώντας πλήθος από ανασφάλειες, φόβους, υστερικές συμπεριφορές, υπερβολές και κάθε είδους εμμονές. 

Τώρα μάλιστα, η Νέα «θρησκεία» του Covid-19, μελετά και την επιβράβευση των  ευκόλως διαχειριζόμενων «πιστών» της, τους αγαθώς σκεπτόμενους πολίτες της, οι οποίοι από την φάση του αρχικού πανικού και του σκόπιμου τρόμου έφτασαν στο σημείο να κάνουν ουρές έξω από τα «εμβολιαστικά Κέντρα» για να λάβουν την «βατσίνα» (το εμβόλιο) που δεν τους σώζει με κανέναν τρόπο, αν βεβαίως δεν τύχει να τους σκοτώσει «με τον τρόπο» του. 

Όσο για τους «αντιφρονούντες» και «απείθαρχους», υπάρχουν εύκολες ετικέτες επισήμανσης όπως: «Ανεύθυνοι», «Απληροφόρητοι», «Ψεκασμένοι», «Θύματα συνωμοσιολογίας», αν όχι και «Συνωμοσιολόγοι»!   

Σαν μια σωστή «θρησκεία» διαθέτει και έναν δικό της «Σωτήρα», έναν οποιοδήποτε βολικό Σωτήρη, αρκεί να έχει χαρτιά που να γράφουν ότι, ανήκει κι αυτός στην σύγχρονη θεοποιημένη «Επιστήμη».

Τα νοσοκομεία που διαθέτουν το σωτήριο προϊόν της Υγείας, είναι οι «ναοί» της Νέας «θρησκείας». Τα δικά της «ιερά αντικείμενα» είναι τα αντισηπτικά τζελ, τα απολυμαντικά, κόβιντ τεστ, τα ποικιλώνυμα εμβόλια, οι μάσκες φίμωτρα, τα γάντια νιτριλίου, οι πράσινες φόρμες, τα ποδόμακτρα, διαχωριστικά φάϊερπλάστ, οι κάρτες εισόδου στα καταστήματα τροφίμων και ένα σωρό από δαύτα!

Και η Κατήχηση, ακολουθεί μέσα από το τηλεοπτικό πρόγραμμα, όπου η τρομοκρατία, με την αναφορά των χιλιάδων «κρουσμάτων», των εκατοντάδων θανάτων, σε καθημερινή βάση, οδηγεί στον απόλυτο έλεγχο της κοινής γνώμης, δίχως γνώση!

Δεν θα μπορούσε όμως, να λείπει από όλη αυτή την οργανωμένη «θρησκεία» του Covid-19 ένα κάποιο Ιερατείο, οι αναφερόμενοι ως «Επιστημονική Επιτροπή», ή «Ομάδα των Ειδικών» ή ως «Σύμβουλοι της Κυβέρνησης» ή «Καθηγητές Λοιμοξιολόγοι».

Μη ξεχνούμε ακόμη, πως όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα όπως η Ελλάδα αλλά και σε όλον τον Δυτικό Κόσμο, όπου υπάρχει Χριστιανισμός! 

Άρα, είναι εύκολο να καταλάβουμε, ότι για να πετύχει η εδραίωση αυτής της «ψευδο-θρησκείας» του Κοβιντισμού, είναι αναγκαία η συναίνεση και η συνεργασία μέρους της ηγεσίας των χριστιανικών Εκκλησιών, ακόμη και της Ορθοδόξου Εκκλησίας!  Αρχιερείς και ιερείς όλων των χριστιανικών δογμάτων, με την σιωπή τους κατ’ αρχάς και την συναίνεση τους αργότερα, παρέχουν όχι μόνον βοήθεια στην Νέα φασιστική νοοτροπία, της Νέας Τάξης Πραγμάτων, αλλά ενισχύουν την προσέλευση πρόθυμων στελεχών και πανικόβλητων πιστών, με μια αρρωστημένη «θεολογική κάλυψη» της εκμετάλλευσης της νοσηρότητας του Ιού Covid-19, που προκαλεί τα γνωστά «γριπώδη» συμπτώματα. 

Αν όλα αυτά, είναι προς επαλήθευση, νομίζω πως δεν πρέπει να ξεγελαστούμε, από την εποχιακή, την καλοκαιρινή χαλάρωση των «Μέτρων Πρόληψης» αλλά να περιμένουμε πως, όταν ο τουριστικός κρουνός, στερέψει, εκεί γύρω από τις αρχές του Οκτωβρίου, οι σχιζοφρενικές φωνές των «Ειδικών», θα μας κλείσουν στα σπίτια μας, θα κατεβάσουν και πάλι τα ρολά των καταστημάτων μας, θα κλείσουν τα σχολεία των παιδιών μας και θα μιλούν για επαναληπτικά εμβόλια και πολλά άλλα που θα εξουθενώσουν και θα πιέσουν μέχρι ασφυξίας τον Ελληνικό Λαό.

Αν, ο Παγκόσμιος Κυβερνητικός Φασισμός, θελήσει να μονιμοποιήσει αυτή την απάτη της πανδημίας του Covid-19, ανακύπτει για εμάς, ένα αδυσώπητο ερώτημα: «Θα παραμείνουμε όπως έως τώρα, αποδέκτες αυτής της τερατώδους εξουθένωσης;  Θα μείνουμε αδιάφοροι μπροστά στο βιασμό της κοινωνικής και ιδιωτικής ζωής μας; Θα ανεχθούμε τον εμπαιγμό, την τρομοκρατία και την δήθεν απειλή της υγείας μας;»  

π. Νικόλαος


Share:

Οι «σύγχρονοι ταγοί της ορθοδοξίας»


Κολυμπάρι: Οικουμενισμός

 «Οι εχθροί του αντίχριστου (οι πιστοί), θα θεωρηθούν ταραξίες, εχθροί της κοινωνίας και της τάξης.  Θα υποστούν ανοιχτές και συγκαλυμμένες, κρυφές διώξεις.  Ακόμη, θα υποβληθούν, σε σκληρές τιμωρίες και ποινές.»[i]

Όσον κι αν είναι μια θλιβερή κατάσταση ευτελισμού της πνευματικής ζωής μας, στο χώρο της «σύγχρονης ορθοδοξίας», οφείλω, για λόγους συνειδήσεως, να αναφερθώ σε ένα εσκεμμένο «παραστράτημα» του δεσπότη της Μητρόπολης Λέρου και Καλύμνου, με ολέθριες πνευματικές συνέπειες.

Ένας ιερέας, ο π. Ιερεμίας Σακαλλέρος, που υπηρετεί στο ι. ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Καντούνι της Καλύμνου, κατά τις άγιες ημέρες του Πάσχα, «έπεσε» σε ένα «ασυγχώρητο παράπτωμα», για το οποίο έπρεπε να τιμωρηθεί, από τον προϊστάμενο επαρχιακό δεσπότη, με ποινή 15 ημέρες αργίας (ιερατικής απραξίας), για να συμμορφωθεί αυτός και όσοι θα θελήσουν στο μέλλον, να τον μιμηθούν!

Διαβάστε το γράμμα του δεσπότη, για να δείτε και εσείς, ποιο ήταν το κακούργημα του ιερέα π. Ιερεμία:

Ο δεσπότης της Λέρου

«Δια του παρόντος Αρχιερατικού Γράμματος τίθεσαι εις δεκαπενθήμερον (15) αργίαν από την 12ηνέως την26ην Μαΐου 2021, καθότι δεν έχεις συμμορφωθεί εις τας Αποφάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως, ως και των αρμοδίων ειδικών επιστημόνων, δια την εξάπλωσιν του κορωνοϊού…»

Ω! της πολλής μακροθυμίας και Αγάπης! Της «εν Χριστώ Αγάπης!» αναφώνησα, όταν διάβασα το «αρχιερατικό γράμμα»[ii], αλλά με πρόλαβε η απορία του γιού μου: «…αυτός ο δεσπότης, δεν ενήργησε ως ποιμένας, πατέρας στον ιερέα του, ως όφειλε αλλά σαν υπάλληλος της Κυβέρνησης και των «ειδικών επιστημόνων. Πολύ πλάκα έχει! »

Κούνησα με θλίψη και απογοήτευση το κεφάλι μου και είπα: «Πού είσαι ακόμη!  Πολλά θα δούμε από εδώ και πέρα! Ταις πρεσβείες της Θεοτόκου, Σώτερ σώσον ημάς!»

π. Νικόλαος

 

 



[i] Άγιος Εφραίμ ο Σύρος, «Περί εμφάνισης του αντίχριστου»

[ii] Ολόκληρη η επιστολή του δεσπότη, είναι εδώ: https://www.im-leka.gr/anakoinoseis-nea/30732-apofaseis-mitropolitou-11-5-2021

Share:

Συγχωρέσατε με, αλλά δεν τους αντέχω...

Η
αναστάσιμη Άνοιξη, έφτασε και στο δικό μου μπαλκόνι, προχθές.  Γέμισε με ύμνους αναστάσιμους το σαλόνι μου, τα υπνοδωμάτια, την κουζίνα μου, την αυλή μου, τον κήπο κι ανέβηκε ίσα με τον ουρανό.  Μα, όχι τον φωτεινό ουρανό, τον ηλιόλουστο, τον χαρωπό, αλλά τον ουρανό μας, αυτόν τον γκρίζο και καταθλιπτικό, τον άχαρο, τον απόντα και μίζερο.

Οι δρόμοι του κόσμου μας, είναι κενοί, άχαροι, αγέλαστοι, άδειοι. Η Χώρα μας φτωχή, φοβισμένη ένεκα της ίωσης, αναποφάσιστη μπροστά στο δήθεν εμβόλιο. Οι συνάνθρωποί μου, καθηλωμένοι στο σπίτι, αποχαυνωμένοι από τα τηλεπαιχνίδια, μασουλώντας τις ειδήσεις, αποκοιμισμένοι από τα σήριαλ, καταβροχθίζοντας πανέρια με γαριδάκια και παρακολουθούν ακούραστα τις αισχρές αποκαλύψεις, για τους λάτρεις της ανωμαλίας, αυτούς που αφήσαμε να επιπλέουν στην πολιτική, στην τέχνη, στην υγεία, στην πίστη, στη ζωή μας ολάκερη.

***
 Ούτε για δείγμα, ένα φιλί της αναστάσιμης γιορτής, ένεκα ο Covid-19.  Ούτε μια θερμή αγκαλιά χαράς, ολόγυρά μου.  Έχουμε Πασχαλιάτικη γιορτή, δίχως τσιμπούσια στις αυλές και χορούς στις ταράτσες, στις αλάνες, στα πεζοδρόμια, στα άκτιστα οικόπεδα, στις μικρές πλατείες των συνοικιών, όπως κάποτε.  Ούτε μια τριήμερη εκδρομή στα χωριό, ούτε ένα κανάκεμα του εγγονιού στα πόδια του παππού του, ούτε φιλιά και χάδια και χαρές απ’ τη γιαγιά.  Το γιορτινό τραπέζι του «χωριού», σε θλίβει με το ολιγομελές πλήρωμα, που πασχίζει  γιορτάζοντας το Πάσχα, να βρει «σήμα»  στο κινητό, για να ευχηθεί το «Χριστός Ανέστη», στους αποκλεισμένους συγγενείς του στην πόλη , λες κι είναι εξόριστοι.

***
Αντί για φωτεινό αναστάσιμο φως, βαραίνει την καρδιά μου, ένα γκρίζο χρώμα.  Κανένα φτερούγισμα χαράς.  Νοιώθω, πως ο Χριστός δεν αναστήθηκε στην Πατρίδα μας, σαν να μας γύρισε την πλάτη και έφυγε. Σήκωσα το βλέμμα να δω τον Ουρανό, καμιά ελπίδα, μόνο σύννεφα. 

Αναζήτησα με βλέμμα ανήσυχο, μια άλλη γνώμη για την κατάσταση.  Όλοι οι άνθρωποι με κοίταζαν σκυθρωποί, απομακρυσμένοι, αμίλητοι, γερασμένοι. Μου φάνηκε πως κάποιος είπε:  «Τώρα πλέον, όλα έχουν τελειώσει»!    

Δεν ήθελα να το πιστέψω. Κοίταξα γύρω μου. Ούτε χρώματα, ούτε ήχοι, ούτε αγάπη, ούτε ανάσες, ούτε χαμόγελα γιατί τα έκρυβαν επιμελώς οι μάσκες της ίωσης.  Ναι, της ίωσης, που κτυπά τους πνεύμονες αλλά τις ψυχές μας.

Κάποτε θυμάμαι, μας περίσσευαν οι αγκαλιές, οι διαχύσεις, τα φιλιά, τα γέλια, τα χάδια, οι ματιές της αγάπης και του έρωτα τα τραγούδια, καθότι  Έλληνες.  Τώρα, όλα μας έχουν εγκαταλείψει, σκλήρυναν οι καρδιές μας, γίναμε ακριβοθώρητοι, μασκοφορεμένοι περιπατητές, εμβολιασμένοι πολίτες, άδειοι και σιωπηλοί  χριστιανοί, άνευρα μέλη της εκκλησίας του Χριστού.

Ναι είμαστε πλέον…  Χριστιανοί, παιδιά του  Θεού, χριστιανοί μιας εποχής που δεν πιστεύει στη δύναμή Του, ούτε στη Χάρη του Σώματος και του Αίματός Του!  Χριστιανοί, φοβισμένοι από μια ομάδα λοιμοξιολόγων. Χριστιανοί, αρνούμενοι την μετουσίωση το άρτου της θείας Κοινωνίας σε Σώμα του Χριστού και του οίνου μετουσιωμένου πλέον σε Αίμα του Ιησού Χριστού.  

Ναι είμαστε πλέον…  Χριστιανοί, τρομοκρατημένοι «πιστοί» και για αυτό πειθαρχημένοι. Χριστιανοί, «ηγέτες» ρασοφόροι και «οδηγοί ψυχών», συναινούντες στην Agenda 21, της Νέας Τάξης, εκούσια συνοδοιπόροι, των σχεδιαστών της «Αποστασίας».    

***
Συγχωρέσατε με, αν σας πικραίνω.  Αυτός ο προβληματισμός μου, δεν θεωρώ πως είναι μάταιος ούτε ανόητος, γιατί παρακολουθώ μια κοινωνία που είναι δέσμια των παθών της, μια κοινωνία που παρεκκλίνει από την Παράδοση και την Πίστη,  μια Ελλάδα φοβισμένη, γονατισμένη και αποκοιμισμένη πάνω στο πτώμα της Ευρώπης, μια Πατρίδα που την αγαπούν  μόνον ολίγοι.

Συγχωρέσατε με, που όντως εγώ ανήσυχος, χαλώ και την δική σας ησυχία.  Βλέπω όμως, ότι φτάσαμε στο σημείο, να αρκούμεθα με τα πνευματικά σκουπίδια των αλλόφυλων και αλλόθρησκων.  Βλέπω ότι, βολευόμαστε με τις μετριότητες, που μας κυβερνούν.   Βλέπω ότι, παρακολουθούμε αδιάφορα και παθητικά τις πολιτικές εξουσίες και τους θεσμούς οι οποίοι τους πλαισιώνουν, να μας κακοποιούν ηθικά, πνευματικά και υπαρξιακά, εκμεταλλευόμενοι τα Μνημόνια, τους Ιούς, τις Πανδημίες, το Μεταναστευτικό κίνημα, τις απειλές Πολέμου από τους ισλαμοφασίστες της τουρκιάς.  Μα περισσότερο με πληγώνει, να βλέπω τη φτώχεια μας αλλά και την ευπιστία μας ή την αφέλεια με την οποία τους αντιμετωπίζουμε!

Συγχωρέσατε με, αλλά δεν αντέχω άλλο να βλέπω την Πατρίδα μου, να παλεύει να βρει το δίκιο της, για το αυτονόητο της «Εδαφικής Κυριαρχίας» της. Δεν αντέχω άλλο, να βλέπω τους Έλληνες να ζουν μέσα στην αθλιότητα και τη μιζέρια.  Δεν μπορώ να δεχτώ, πως δεν μπορούνε να απαιτήσουμε σεβασμό της Εθνικής μας Αξιοπρέπειας.  Και γι’ αυτό, δεν θα δεχτώ ποτέ, να εμπαίζουν την Ορθόδοξη Πίστη των προγόνων μου και δεν μπορώ να αρνηθώ τον Ιησού Χριστό, επειδή το ζητά το αντίχριστο κατεστημένο της Εποχής μας!

π. Νικόλαος




Share:

Η ελπίδα της Αναστάσεως

Στην εποχή μας, πλειοδοτεί η υποκρισία και ο εγωισμός. Όσον κατώτερος, ανίκανος και ευτελής είναι ο άνθρωπος, τόσον εγωιστής γίνεται, λες και ζητά να καλύψει το κενό που διακρίνει ανάμεσα στους άξιους που είναι ικανοί για τα υψηλά και στη δική του αχρειότητα.

Ας γίνει παράδειγμα ο Χριστός μας,  που ταπείνωσε τη θεότητά Του, έλαβε το ανθρώπινο (έγινε Άνθρωπος) και έφτασε σε σημείο ταπείνωσης και αγάπης, ώστε να πλύνει τα πόδια των μαθητών Του.

Η μεγάλη Εβδομάδα των θείων Παθών και η Ανάσταση, είναι μια περίοδος στοχασμού, προσευχής και πνευματικής αναγέννησης. Έτσι και χάσουμε το νόημά της, μένουμε πάμπτωχοι, άδειοι και θλιβερά έρμαια  τούτου του σάπιου κόσμου.  Οι άνθρωποι του «κόσμου», όπως διαπιστώνουμε καθημερινά, με τους λόγους τους, απαξιώνουν τον Χριστό και με τις πράξεις τους, Τον καταδικάζουν.

Στην εποχή μας, οι άνθρωποι της κοσμικής εξουσίας, κατέχοντας τη δύναμη και την ισχύ που τους παρέχει η ανοχή του Θεού και η μακροθυμία Του, στήνουν παράνομα συνέδρια, δίκες και καταδικάζουν την Ειρήνη, την Αγάπη, το Έλεος και την Αδελφοσύνη, δηλαδή Αυτόν, τον  Ίδιο τον Χριστό!

Η Ανάσταση όμως, έρχεται σαν επακόλουθο του Πάθους και δεν αργεί ποτέ να έρθει!  Η Ανάσταση είναι η ελπίδα των ψυχών που γνωρίζουν, να υπομένουν και να την καρτερούν, με πίστη, ταπείνωση και υπομονή!  Είναι Ελπίδα, αλλά και Δικαίωση!  Δικαίωση, με την έννοια της αποκατάστασης κάθε «προδοσίας» μικρής ή μεγάλης!

Για αυτό, δεν είναι ποτέ αργά, για να αναλογιστούμε την ευθύνη μας αλλά και τα σφάλματά μας!  Τις ανθρώπινες αδυναμίες μας και την «αποστασία» μας από τον Θεό!  Τις υποχωρήσεις που κάνουμε μπροστά σε κάθε σάπιο σύστημα της κοινωνίας μας!  Ναι, να αναλογιστούμε και να μετανοήσουμε με δάκρυα ψυχής, για την ανοχή και τη σιωπή μας απέναντι στις σατανικές νέες ιδέες της Εποχής μας!

Υπάρχει ακόμη καιρός, για να κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας και καταλάβουμε ότι, είμαστε πλέον μακριά από τον Χριστό και το Ευαγγέλιό Του.  Αρνούμαστε να πράξουμε σύμφωνα με το θέλημά Του.  Δεν αποζητούμε την παρουσία Του, στην ζωή μας.

Και το πιο θλιβερό… ενώ υπάρχουν στη ζωή μας, κάποιες στιγμές που αγγίζουμε τον Χριστό, που αντιλαμβανόμαστε την παρουσία και την Αγάπη Του, μένουμε ψυχροί και αδιάφοροι.  Και ενώ βλέπουμε ότι, παρά την βλάσφημη συμπεριφορά μας, Αυτός επιμένει να μοιράζει τις δωρεές Του απλόχερα, σε όλο τον κόσμο, τα ξεχνούμε όλα και επιστρέφουμε στη ζωή της αμαρτίας, και Του αρνούμαστε μια «θέση» στην καρδιά μας.

Κι όμως, ο Χριστός κι αυτή την δύσκολη για εμάς  χρονιά, θέλησε όπως πάντα, να γευθεί το πικρό ποτήρι της «προδοσίας», το μαρτύριο της Σταυρώσεως, τα καρφιά, τη χλεύη των απιστούντων, την άρνηση της θεότητάς Του, την αμφισβήτηση της θείας ιδιότητας του Σώματος και Αίματός Του και… ανέβηκε στον Γολγοθά Του, για να μας σώσει, από τον κατήφορο της απιστίας και τον εκτροχιασμό της ζωής μας!       

ΧΡΙΣΤΟΣ  ΑΝΕΣΤΗ !


Share:

Προσφατες Δημοσιευσεις

Προτεινομενα Posts

Φιλοι Αναγνωστες

s

https://gifer.com/en/ODF5

ΑναγνΩστες

Ordered List

  1. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
  2. Aliquam tincidunt mauris eu risus.
  3. Vestibulum auctor dapibus neque.

Pages

Unordered List

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
  • Aliquam tincidunt mauris eu risus.
  • Vestibulum auctor dapibus neque.

Support

Need our help to upload or customize this blogger template? Contact me with details about the theme customization you need.