Διάβασα χθες, 15 Μαρτίου 2020, στο ιστολόγιο infognomonpolitics.gr, το άρθρο του κ. Σάββα Καλεντερίδη με τίτλο: «Περί Έβρου και εθνικού φρονήματος», όπου αναφέρει και την εμπειρία ενός Έλληνα Αξιωματικού του Μηχανικού, υπηρέτησε στον Έβρο, του κ. Βασίλη Πανταζή, σήμερα απόστρατου Αξιωματικού, συμμαθητή του στη Σχολή Ευελπίδων.
Η συγκινητική αυτή ιστορία, που μας διηγείται ο τότε υπηρετών στον Έβρο, Μηχανικός του Ελληνικού Στρατού, βλέπει το φως της δημοσιότητας, επ’ ευκαιρία των γεγονότων στα σύνορα του Έβρου, φανερώνει το πατριωτικό φρόνημα των γνησίων Ελλήνων, που αποτελούν τον κορμό του Έθνους μας και με τις σκέψεις, τις αποφάσεις, τις πρωτοβουλίες και τις πράξεις τους αναδεικνύουν το μεγαλείο αυτής της Χώρας, της Χώρας μας, που «κάποιοι»… ανέκαθεν, πολύ δε περισσότερο σήμερα, επιβουλεύονται!
Μας λέει λοιπόν ο Βασίλης Πανταζής, ο Έλληνας Αξιωματικός του Μηχανικού: «Μια αληθινή ιστορία για να καταλάβουμε εμείς οι (υπόλοιποι Έλληνες) νότιοι… τη νοοτροπία όσων ζουν με τον Τούρκο απέναντι.
Η ιστορία…
Καλοκαίρι 1998. Αναχώματα Έβρου κοντά στο Πύθιο. Ταγματάρχης εγώ, επιβλέπων μηχανικός ενός μεγάλου οχυρωματικού έργου κατασκευής πολλών δεκάδων υπογείων κατασκευών όπως πολυβολεία, κτήρια ταγμάτων, λόχων κλπ.
Είχε φτάσει η ώρα επίσκεψης στα έργα για να επιμετρηθούν ώστε να πληρωθεί ο εργολάβος. Πάμε στο πρώτο πολυβολείο μαζί με τον εργολάβο. Παυλίδης από το Πύθιο. Αρχίζω να μετρώ.
Φτάνω στο πάχος του σκυροδέματος στο δάπεδο του πολυβολείου. Ενώ η μελέτη προβλέπει Α πάχος, μετρώ 3Α (τριπλάσιο πάχος). Ξανά μετρώ, τα ίδια.
-Κύριε Παυλίδη, του λέω, έχεις κάνει λάθος. Έριξες τριπλάσιο μπετόν.
-Μου απαντά: Δεν έκανα λάθος. Όλα τα οχυρωματικά τα έκανα έτσι.
-Του λέω: Όπως καταλαβαίνεις, όμως, δεν θα πληρωθείς τις επιπλέον ποσότητες (πολλά κυβικά μέτρα).
-Μου απαντά: Φυσικά κύριε ταγματάρχα. Εξάλλου δεν τα έκανα για να τα πληρωθώ. Εδώ μεθαύριο θα είναι ο γιος μου και ο εγγονός μου. Γι’ αυτό τα έκανα...
Ντράπηκα αλλά και αισθάνθηκα περήφανος. Τον ευχαρίστησα και φύγαμε χωρίς να μετρήσω τα υπόλοιπα. Δεν είχα τη δύναμη. Προτίμησα να πιω ένα τσιπουράκι με έναν αγνό άνθρωπο σαν αυτόν σε μία περιοχή που μυρίζει Ελλάδα και μόνο Ελλάδα!
Πηγή: infognomonpolitics.gr
Ο κ. Σάββας Καλεντερίδης είναι υποψήφιος διδάκτωρ Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Συγγραφέας, τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας Δημοκρατία και Κυριακάτικη Δημοκρατία, Διαχειριστής του infognomonpolitics.blogspot.com και Εκδότης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια, δεν είναι χώρος στείρας αντιπαράθεσης, αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.