Έτσι, ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος δεν υπήρξε σπουδαίος μεταρυθμιστής, μόνο για την Εκκλησία μας, αλλά και για την Παγκόσμια Ιστορία, διότι ανήκει στους μεγάλους ηγέτες όλων των Εποχών, έχοντας βάλλει τη δική του σφραγίδα, στη ροή των ιστορικών γεγονότων, για τούτο δικαίως, ονομάστηκε «Μέγας».
Ο Μέγας Κωνσταντίνος, (το πλήρες όνομα του ήταν Flavius Valerius Aurelius Constantinus . Γιος του Φλάβιου Βαλέριου Κωνστάντιου)... ήταν γιος του ελληνικής καταγωγής Ρωμαίου αξιωματούχου Κωνστάντιου Χλωρού, ο οποίος κατόπιν ανακηρύχτηκε Καίσαρας και Αύγουστος της Ρώμης και ανέλαβε τη διοίκηση των Δυτικών Επαρχιών της απέραντης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.


Η Αγία Ελένη, όντας κρατούμενη του Διοκλητιανού, αξιοποίησε τα 12 χρόνια της ομηρίας της, (από το 293 έως το 305), για να διδάξει και να γαλουχήσει τον γυιό της Κωνσταντίνο, στην αληθινή πίστη του Χριστού!
Ο νεαρός Κωνσταντίνος διακρινόταν για το ανδρικό του παράστημα, την ανωτερότητα και την ευγένεια της ψυχής του και τα εξαιρετικά του πνευματικά και φυσικά χαρίσματα. Το 305 ανάλαβαν τη διοίκηση της αυτοκρατορίας ο μεν Γαλέριος στην Ανατολή, ο δε Κωνστάντιος στη Δύση. Το ίδιο χρόνο ο Κωνσταντίνος μετέβη στα Τρέβηρα της Γαλατίας, όπου συνάντησε τον άρρωστο πατέρα του, ο οποίος του ανέθεσε την εκστρατεία στη Μ. Βρετανία. Στις 7 Ιουλίου του 307 πέθανε ο πατέρας του Κωνστάντιος και ο στρατός ανακήρυξε τον Κωνσταντίνο αυτοκράτορα της Δύσης. Παντρεύτηκε τη Μινερβίνα και απέκτησε ένα γιο, τον Κρίσπο. Εγκαταστάθηκε στην πόλη Αρελάτη και άσκησε μια πρωτόγνωρη φιλολαϊκή εξουσία, και γι’ αυτό αγαπήθηκε από το λαό, της Επαρχίας του.

Την επόμενη νύχτα είδε στον ύπνο του το Ιησού Χριστό με το σημείο του Σταυρού, παροτρύνοντάς τον, να κατασκευάσει λάβαρο με το Σταυρό, προκειμένου να νικήσει τον ασεβή και τυραννικό Μαξέντιο. Ο Κωνσταντίνος υπάκουσε, σήκωσε στην σημαία του, το σχήμα του Σταυρού, με τη φράση «ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ» και νικώντας τον Μαξέντιο, μπήκε θριαμβευτής και ελευθερωτής στη Ρώμη.
Η πρώτη του ενέργεια ήταν να σταματήσει τον συνεχιζόμενο φοβερό διωγμό των Χριστιανών! Υπέγραψε το περίφημο «Διάταγμα των Μεδιολάνων» του 313, με το οποίο, μεταξύ άλλων, όρισε για πρώτη φορά στην Παγκόσμια Ιστορία, την ελευθερία της θρησκευτικής Πίστεως.
Τέλος, το έτος 324 συγκρούεται με τον αυτοκράτορα της Ανατολής Λικίνιο, τον οποίο νικά και γίνεται Καίσαρας όλης της Αυτοκρατορίας της Ανατολής και Δύσης!

Ως πολιτικός άρχων ο Μ. Κωνσταντίνος υπήρξε πρωτοπόρος. Μετέφερε το 325 την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας στο Βυζάντιο, κόβοντας έτσι κάθε δεσμό με το ειδωλολατρικό παρελθόν της και βάζοντας τα θεμέλια για τη νέα Χριστιανική Αυτοκρατορία των Ελλήνων, η οποία θα ζήσει, με κέντρο τα μέρη του Βυζαντίου, για 1000 χρόνια.
Το 337 σε μια περιοδεία του, στη Νικομήδεια, αρρώστησε και συναισθάνθηκε το τέλος του. Ζήτησε να βαπτιστεί Χριστιανός και κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων. Δεν ξαναφόρεσε τα αυτοκρατορικά ενδύματα, αλλά φορούσε μόνον το λευκό χιτώνα του Βαπτίσματός του έως τον θάνατό του, στις 21 Μαΐου του έτους 337, ημέρα της Πεντηκοστής, κατά τις μεσημβρινές ώρες.
Αμέσως δε, μετά τη βάπτισή του προσευχήθηκε προς τον Θεό, με την απλή αυτή προσευχή: «Τώρα γνωρίζω ότι είμαι πράγματι μακάριος. Τώρα γνωρίζω ότι αναδείχθηκα άξιος της αθάνατης ζωής. Τώρα γνωρίζω ότι έγινα μέτοχος του θείου φωτός»!
Έτσι λοιπόν, ευτυχής καθώς αισθανόταν, τακτοποίησε τα της διαδοχής και διαθήκης του.
Το λείψανο του Κωνσταντίνου τοποθετήθηκε σε χρυσή λάρνακα και μεταφέρθηκε στα ανάκτορα στην Κωνσταντινούπολη, μέχρις ότου αφίχθηκε ο υιός του Κωνστάντιος, οπότε τελέστηκε μεγαλοπρεπής η κηδεία του και κατετέθη η σορός του στη λάρνακα, που είχε ο ίδιος προετοιμάσει, στον ναό των Αγίων Αποστόλων.
Και εκεί ευρισκόμενο το τίμιο λείψανό του, επιτέλεσε πολλά θαύματα!
Η Εκκλησία μας, αναγνώρισε τις πολύτιμες υπηρεσίες του, που πήγαζαν από την ειλικρινή χριστιανική του Πίστη και γι’ αυτό τον ανακήρυξε Άγιο και Ισαπόστολο της. Μαζί του, τίμησε και τιμά ιδιαιτέρως ως Αγία και την μητέρα του, Αγία Ελένη.
Την ίδια τιμή, του αποδίδει ολόκληρος ο Ελληνισμός και ο Ορθόδοξος χριστιανικός Λαός της Ελλάδος, αναγνωρίζοντας τη μοναδική τους προσφορά στο Έθνος μας και την Εκκλησία μας!
π. Νικόλαος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια, δεν είναι χώρος στείρας αντιπαράθεσης, αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.